Počeci rada Udruge

Udruga za zaštitu potrošača Kutina osnovana je 17. svibnja 2006. god., na inicijativu 15-tak građana – članova inicijativne skupine. Naime, izrazito nezadovoljni načinom upravljanja stambeno-poslovnim zgradama u kojima žive, dio stanara Centra I i Centra II, predvođen gosp. Ivanom Andrilovićem, gđom. Evom Lešić (†) i gosp. Božom Vučemilovićem (†), okupio se u Domu umirovljenika, pozvavši i tada gradske vijećnike Zlatka Bosaka i Damira Petravića da saslušaju njihove probleme, te da im pokušaju pomoći u zaštiti njihovih interesa kao stanara suvlasnika. Prilikom razgovora rođena je ideja da se i u Kutini osnuje potrošačka udruga, u cilju učinkovitije zaštite prava i interesa građana – potrošača, koji se u našem gradu uvelike krše.

Uz to, u međuvremenu se nametnula potreba samoorganiziranja potrošača u svoju udrugu, koja bi iz redova svojega članstva mogla predlagati autentične zastupnike prava i interesa potrošača u tijelima u kojima se o njima odlučuje, poput savjeta potrošača javnih usluga, povjerenstava za reklamacije potrošača i sl. Na osnivačku skupštinu odazvalo se oko 25 građana, kao i predstavnici gradskih (gradonačelnik Davor Žmegač) i županijskih (dožupanica Marijana Petir) vlasti, koji su osnivanje udruge potrošača podržali i označili kao potez koji je sasvim u skladu s politkom približavanja Hrvatske EU, u području jačanja prava potrošača kao sastavnice ljudskih prava.

Također, pozivu na Osnivačku skupštinu odazvali su se i predstavnici prijateljske Hrvatske udruge za zaštitu potrošača – HUZP Zagreb, njihova predsjednica prof. dr. sc. Vesna Brčić-Stipčević te tajnik gosp. Tomislav Lončar, koji su ujedno održali i prikladno stručno predavanje. Na Skupštini je donesen Statut udruge te su izabrana tijela upravljanja Udrugom. Za prvog predsjednika UZP Kutina jednoglasno je izabran Dragutin Vagner, dipl. inž. šumarstva. U listopadu 2008. god. UZP Kutina preselila je iz svojeg sjedišta u Domu umirovljenika, D. Domjanića 1, u zgradu udruga u A. Šenoe 2. Od 2016. godine Udruga je članica nacionalnog saveza ROZP (Razvojna Agencija Zaštite Potrošača), sa sjedištem u Varaždinu.